Miljö & Hållbarhet

i båtlivet

 Miljövänliga tips

På sjön lever man i, på och av vår miljö. Förutom äventyret och gemenskapen är det naturupplevelsen som lockar de flesta ut på sjön. Det glittrande vattnet, de vackra kobbarna, vinden som rufsar om i håret. Den totala naturupplevelsen som vi kan njuta av så länge vi också tar hand om miljön.

Här följer tips på hur du kan minska din miljöpåverkan:

Minska farten och kör rätt
Har du verkligen bråttom? Buller, fart och svallvågor hör på ett sätt ihop. En båt som körs mitt i planingströskeln låter mycket, drar mycket bränsle och gör som mest svall. Varje sparad liter är en vinst för både dig och miljön – bara genom att köra en motorbåt på rätt sätt kan du minska din bränsleåtgång markant - upp till 40 procent.
Om du köper en båt som planar, se till att köra den antingen under eller strax över den så kallade planingströskeln (den fartgräns där båten börjar ta sig upp ur vattnet och ligga lite på ytan). Se till att komma över planingströskeln snabbt och lägg dig sedan i en marschfart som är lagom för din båt. Bara genom att dra av lite från toppfarten sparar du massor av bränsle!

Se vår film om eco-driving!


Använd bästa bränslet
Har du en gammal tvåtakts utombordare, släpper den ut ungefär 30% bensin i vattnet och i luften som är helt oförbränd. Om du tankar alkylatbensin istället för vanlig 95-oktanig så minskar de mest skadliga utsläppen med 80 - 90%! Det som är bra för din hälsa, är även bra för miljön! På en del bensinmackar – både på land- och sjömackar – finns det alkylatbensin på pump som bara är obetydligt dyrare än vanlig bensin. Alkylatbensinen påverkar inte din motor på något negativt sätt och finns även på dunk på de allra flesta bensinstationer. I förhållande till merkostnaden är miljövinsten stor!


Byt ut din gamla motor

Har du en gammal tvåtakts utombordare så byt den mot en modern fyrtaktsmotor eller allra helst en el-motor. Det finns elmotorer även för större motor- och segelbåtar och utbudet växer hela tiden. Kan du inte byta ut motorn så se till att den är väl servad så att den går så effektivt som möjligt.


Håll botten ren

A och O är en ren båtbotten. Annars ökar bränsleförbrukningen markant! Om du väljer att bottenmåla din båt ska du bara använda godkända färger för de farvatten där din båt vistas. Många bottenfärger är skadliga för vattenlevande organismer. Du kan också hålla rent utan färg. Idag finns det båtbottentvättar som klarar de flesta båtar och många varv och marinor erbjuder lyft och avspolning. Har du en mindre båt, till exempel en eka eller en mindre styrpulpetbåt, kan du dra in den till en strand och göra rent botten med en skurborste eller liknande förutsatt att du inte har gammal bottenfärg på som kan lossna.

För Östersjön finns även en kostnadsfri havstulpanvarning så du vet när du ska tvätta båten. För mer information och anmälan till varningsfunktionen se www.batmiljo.se. Där finns även andra tips på alterantiv till bottenfärg.


Planera din körning
Välj alltid kortaste väg och planera din körning. Fundera på om det kan vara en idé att ligga still i viken en extra dag.


Lasta båten rätt

Om du och din besättning sitter på det sätt som är bäst för din båttyp påverkar det också bränsleförbrukningen i positiv riktning
– dessutom blir körningen både säkrare och behagligare. Se till att båten är jämnt lastad och inte blir för tung i aktern eller gräver ned sig för mycket i fören. Kolla gärna med din marinhandlare om specifika tips för just din båt.


Segla mer!
Har du en segelbåt så försök att segla så ofta som möjligt. Det är både rogivande för dig och miljön samt helt utsläppsfritt under själva seglingen!


Ta hand om dina sopor
Självklart tar du hand om dina sopor på ett riktigt sätt. Om det inte finns möjlighet att slänga sopor där du befinner dig, tar du med dem till nästa möjliga plats att lämna dem. Dröm inte ens om att slänga soporna i sjön! De hamnar garanterat på något ställe där de gör stor skada för såväl människor som botten- och djurliv.


Töm toaletten rätt
Du som har toalett med direktutsläpp får inte använda den efter den 1 april 2015. Du som har en båttoalett med inbyggd tank som går att tömma till land ska självklart tömma den där.

Klicka här för att se Transportstyrelsens lista över tömningsstationer.

Möjligheterna blir bättre för varje år men både du och vi kan försöka påverka bl a kommuner att förbättra servicen ytterligare. Du som har toalett med tank som inte går att tömma till land; det finns numera relativt enkla och prisvärda lösningar för att konvertera till möjlighet för landtömning. Tala med ett servicevarv eller någon marinhandlare.


Använd rätt båtvårdsprodukter
Det finns idag en del miljövänliga båt- och bilvårdsprodukter som du kan använda dig av. Många bilvårdsprodukter går lika bra att använda till din båt. Se till att alltid leta efter det mest miljövänliga alternativet och se också till att du alltid slänger tomma och halvtomma flaskor och förpackningar på rätt sätt.


Besök Båtmiljö.se
Båtmiljö.se är en sajt utformad för att du som båtägare ska få kunskap, tips och alternativa lösningar för att värna om naturen och vårt marina båtliv.


Båtmiljörådet
Båtmiljörådet är en sammanslutning där myndigheter och organisationer som arbetar med båtlivets miljöfrågor utbyter information och erfarenheter. Rådet har bland annat arbetat fram ett miljöprogram som består av tolv punkter där insatser behöver göras. Läs mer om Båtiljörådet genom att klicka här.


Mer om båtmiljö
Det finns mer information tips på hur båtlivet kan bli miljövänligare;


Båtmiljörådets lilla miljöguide