Låt dig inspireras

Båtliv betyder givetvis olika saker för olika personer. Men för många av oss karakteriseras det av tre ord: livskvalitet, prisvärt och enkelt!

Här kan du låta dig inspireras till att ta steget in i ditt nya båtliv.

Båtliv är livskvalitet
Båtliv kan njutas i många olika former, i kanot eller kajak, i snurrebåt, i beboeliga motor- eller segelbåtar etc. Det är upplevelsen som lockar, sättet att nå den är ofta underordnat. Båtliv bedriver du på dina villkor. Du väljer tid och plats efter eget sinne. Du väljer aktivitet som bad, fiske eller windsurfing. Eller så väljer du inaktivitet och fullständig avkoppling på en solvarm klipphäll.

Båtliv är prisvärt
En båt som tar dig ut till den upplevelse du väljer behöver inte kosta speciellt mycket, och med en blygsam omvårdnad kan du ha den kvar i många år. Eller så kommer du underfund med, som många av oss, att varje båt man har är ”en halv meter för kort”! På senare tid har priserna på begagnade båtar sjunkit och det finns nu ett stort utbud för alla smaker och plånböcker.

Båtliv är lätt att lära
Det krävs ingen formell utbildning för att idka båtliv. Men för din och din familjs säkerhet så är det en billig investering med en grundutbildning. Det kan vara ganska roligt också. En sak är klar - ökad kunskap ger större båtglädje och säkrare färd, oavsett båtens storlek.

Två miljoner svenskar idkar redan båtliv. Ta chansen att prova du med. Kontakta din närmaste handlare så kan de ta med dig på en provtur.

Quinnliga Segelsällskapet

Quinnliga Segelsälsskapet, QSS är en förening och ett nätverk för kvinnliga seglare. De arbetar för att stödja, utveckla och främja kvinnor inom seglingssporten.
Klicka här för att komma till QSS sajt.


 Boktips om livet till sjöss

En bra ingång till båtlivet kan vara genom litteraturens värld. Det finns en mängd båtlitteratur som låter dig få en inblick i och inspireras av livet till sjöss. Här ger vi några smakprov på bokutbudet för dig som är nyfiken eller törstar efter kunskap om båtlivet.

Fotograf: Nautiska Förlaget

Köpa segelbåt: tips till dig som ska köpa segelbåt.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny eller begagnad segelbåt?
Eje Wåhlstedt har lång erfarenhet av besiktning och värdering av såväl fartyg som fritidsbåtar, och delar i sin bok med sig av sin mångåriga kunskap.
Fungerar rigg, segel och motor bra? Är skrovet, riggen, kölinfästningen och överbyggnaden i bra skick? Fungerar installationerna och tillbehören? Olika kölar, riggar och båttyper har olika för- och nackdelar och Eje Wåhlstedt beskriver här båtarnas styrkor respektive svagheter.
Köpa segelbåt är den perfekta guiden att ha med sig på fritidsbåthandelns stormande hav.

Köpa motorbåt: tips till dig som ska köpa motorbåt.

Funderar du på att köpa motorbåt? Då finns det anledning att tänka efter både en och två gånger för att slippa tråkiga överraskningar. En bok fullmatad med tips inför motorbåtsköpet. Också denna bok är skriven av Eje Wåhlstedt.

Plotter, gps och radar: Allt om elektronisk navigering
Plotter, GPS och radar är en handbok som tar upp för- och nackdelar med instrumenten och hur du använder dem på bästa sätt.

Här beskrivs plotternavigering och de funktioner man har mest nytta av när det gäller digital navigering i skärgården, utmed en kust eller till havs. Praktiska tips om radarnavigering finns med, liksom för- och nackdelar med radaroverlay, 3D-navigering och elektroniska sjökort.

Sjökortsnavigatorer och radar behandlas var för sig i olika kapitel. Tonvikten är lagd på praktisk navigering med dessa instrument, men boken behandlar även hur de digitala sjökorten är uppbyggda och vad som skiljer olika fabrikat åt. Ett kapitel ägnas åt dagens satellitsystem, GPS, och de system som kommer inom några år, till exempel det europeiska systemet Galileo. Boken tar även upp hur du ska montera instrumenten och antennerna för att de ska fungera bäst och inte vara i vägen. Avslutningsvis finns praktiska köpråd samlade.

Det rika antalet illustrationer och bilder gör det lätt att förstå en specifik funktion och får läsaren att enkelt känna igen sig på sin egen navigator och radar.

Bengt Utterström är båtjournalist och har stor erfarenhet av navigatorer, radarnavigering och sjöfärder såväl i skärgård som runt svenska kusten och havet och angränsande länder. Han har sett fördelar och brister med navigatorer och radar i olika situationer. Sina erfarenheter har han samlat här, allt för att undvika grundstötningar.

Fritidsskepparen: Kursbok i navigering och sjömanskap för förarintyg & kustskepparintyg

Fritidsskepparen är en kursbok för förarintyg och kustskepparintyg, men riktar sig även till dem som vill lära sig navigation på egen hand eller repetera grunderna.
Teoretiska avsnitt blandas med praktiska anvisningar, råd och tips - allt till nytta och glädje för skeppare och besättning.
Här finns även en presentation av användbara hjälpmedel i båtlivet. Elektronisk navigation får större plats och den teoretiska delen av texten exemplifieras med egna erfarenheter och med nya, tydliga illustrationer och foton.

Boken tar bland annat upp:
- Navigering - med och utan instrument, mörkernavigering, ett utökat kapitel om de senaste nyheterna inom elektronisk navigation.
- Utmärkning av farled - olika typer av sjömärken, sjövägsmärken m. m., utmärkningens tillförlitlighet.
- Säkerhet ombord - utrustning, sjövett, sjömanskap.
- Väder - enklare meteorologiska förlopp, väderprognosen, hur man själv kan tyda väder.
- Olycksfall ombord - första hjälpens ABC: Vad bör finnas i ett skeppsapotek, vart vänder man sig om situationen blir en övermäktig?
- Sjövägsregler - fartygsljus och signalfigurer, ljud och ljussignaler, styrnings- och seglingsregler.

Efter varje kapitel i den del av boken som rör förarintyget finns kontrollfrågor. Till kustskeppardelen finns en separat arbetsbok med uppgifter.

Kajakhandboken – Mer än 200 tips och råd som gör dig till en bättre paddlare

Kajakhandboken går igenom alla grundläggande tekniker för dig som vill utvecklas som paddlare. Du får tips om allt från hur du kommer i kajaken och håller i paddeln till hur du planerar övernattningsturer eller hjälper en kamrat som har kapsejsat.

Paddla med rätt teknik
Lär dig kamrat- och självräddning
Klä dig för turen
Navigering och säkerhet
Packa smart
Laga mat på turen
300 pedagogiska bilder och illustrationer

Författaren Staffan Petersson är auktoriserad kajakinstruktör med mångårig erfarenhet som både guide och lärare.

400 motorbåtar i test

Båtjournalisten och författaren Curt Gelins 400 motorbåtar i test är det största samlade underlaget av jämförande motorbåtstester någonsin!
Boken ger gediget beslutsunderlag för alla som tänker köpa motorbåt, ny eller begagnad. Båtarna dateras från 1960-talet fram till 2007 och beskrivs utifrån kritierierna: bakgrund, inredning, utförande, uppbyggnad, köregenskaper, motor och grundfakta. Innehållet bygger på tester, provkörningar och jämförelser av och på de vanligast förekommande motorbåtstyperna.

500 segelbåtar i test – Bakgrund, egenskaper, omdömen

500 segelbåtar i test - största samlade underlaget av jämförande båttester någonsin!
500 segelbåtar i test ger gediget beslutsunderlag för alla som tänker köpa segelbåt. Men boken vänder sig inte bara till den presumtive båtköparen, utan till alla seglingsintresserade som vill veta mer om sin egen, grannens eller klubbkamraternas båtar.

Båtsommar – mat, upplevelser och segelvatten i Norden
Detta är en bok som vill inspirera oss att kasta loss och upptäcka nya segelvatten, hitta på trevliga saker tillsammans och laga och äta god mat ombord. Boken är helt och hållet tillverkad till sjöss och innehåller recept, erfarenheter och upplevelser hämtade från många års seglatser. Att planera semestern ombord är lustfyllt, men det gäller att få med allt - och att packa och stuva rätt för att allt ska få plats. Boken ger mängder av praktiska tips och idéer som gör sommarens seglatser till en trevlig upplevelse. Bara för att man är ombord på en båt behöver inte maten vara torftig. Här finns förslag till god mat inför en långsegling, under gång, under soliga, stilla dagar vid bryggan eller när man har blivit inblåst i en naturhamn. Sammanlagt presenteras cirka 80 förslag på god och närande mat för frukost, lunch och middag och lite festligare mat när man har något att fira. Det är stor lyx att ha tid att vara tillsammans hela dagarna, men ibland kan man behöva idéer om vad man ska hitta på. Det gäller såväl under gång som i hamn. Boken ger många tips på vad man kan lära, utforska och skapa tillsammans med barnen. Inget är väl mer spännande än att upptäcka nya segelvatten och nya hamnar. Boken avslutas med en presentation av en rad spännande och intressanta platser i de nordiska farvattnen. Presentationen tar sin början i Finland och avslutas i Norge. På vägen har mängder av strandhugg gjorts i Stockholms skärgård, i Göta kanal, i Bohuslän och i Danmark.

Barn ombord - familjens guide till havet

Boken vänder sig till alla föräldrar som har liten eller ingen erfarenhet av båtar, men som vill kasta loss för att tillsammans med sin familj uppleva det fantastiska livet till sjöss.

I boken har vi samlat allt vi lärt oss genom åren som vi önskar att någon hade berättat för oss när vi var nybörjare. Under årens lopp har vi: ramlat överbord, bränt upp halva båten när vi lagat mat, bränt foten när vi grillat, varit inblåsta utan reservmat, suttit i timmar vid båtmacken första dagen, glömt kvar gummistövlarna i hallen, fått slänga halva skafferiet, varit sjösjuka, haft för många/få stopp inplanerade, seglat för långt, glömt att...
Det finns ingen som helst anledning att även ni ska behöva göra samma misstag! God tur!

Seglingar i Medelhavet, Svarta havet & Röda havet

Lars Hässler fortsätter sina seglatser med "paying crew" på båten Jennifer.
Från Kroatien 2006 via Korintkanalen till Egeiska havet och in i Dardanellerna och det historiska Troja når Jennifer Istanbul. Via Bosporen fortsätter de runt hela Svarta havet. Året därpå seglar de via Cypern till Israel och genom Suezkanalen in i Röda havet.
Under resornas gång upplever de sagolika dyk och besöker spännande platser såsom Sinaiberget och biblioteket i Alexandria.
Lars nya bok är på en gång en intressant reseberättelse, historisk odyssé och faktafylld segelguide.
Lars Hässler har tidigare skrivit Yrke: Världsomseglare, Medelhavet tur och retur samt Arholma-Landsort.

Familjen Knas går till sjöss

Anna-Carin Svanå har skrivit rolig och spännande må-bra-berättelse för barn om en rörig och klantig familj och deras katt på semestern. Det är en berättelse om segling och relationer. Den handlar om att inte ge efter för skamkänslor och att våga ge någon man inte gillar en andra chans, kanske rent av bli kompis med henne. Den handlar dessutom om vikten av att hålla reda på sin katt. Och att inte ramla i vattnet. www.familjenknas.se