Kanot eller SUP?

Att paddla passar alla

Olika typer av paddling har något att erbjuda de flesta. Sveriges vackra och lättillgängliga natur erbjuder paddlaren en variationsrikedom av upplevelser som saknar motstycke. Det som är gemensamt för alla sorter av paddling är just närheten till naturen och känslan av frihet .

SUP

SUP står för Stand Up Paddleboard och har blivit oerhört populärt på senare tid. Det är en bräda som man normalt står och paddlar på. De går att köpa nästan överallt och kan användas som allt från “badleksaker” till att tävla med. Det finns både hårda brädor i glasfiber och uppblåsbara (iSUP) som är lätta att transportera och förvara. För nybörjare är det ofta bra med en bredare bräda som tar mycket vikt, då blir den stabilare att stå på. Ska SUP:en användas för lite längre turer kan det vara en god idé att satsa på en touringmodell som är längre och ofta smalare - vilket gör den något vingligare men mer kursstabil.

Kanadensare
Kanadensaren är en öppen kanot som framförs med enbladig paddel. Längd och form avgör vilka typer av vatten den är bäst lämpad för.

För paddling i bäckar, åar och sjöar passar en kanadensare med rak köl, flat botten och fyllig stäv. Den raka kölen gör kanadensaren snabb och lätt att hålla kurs, den flata botten gör kanadensaren stabil och lastdryg. Den fylliga stäven lyfter kanadensaren över mötande vågor och får en uppstannande effekt.

För paddling i forsar och i skärgården passar en kanadensare med krum köl, rund botten och spetsig stäv. Den krumma kölen gör att kanadensaren ”vakar”, dvs gungar med i hög sjö och är lätt att svänga. Den runda botten gör kanadensaren snabb. Den tar dock in skvättvatten när fören skär in i mötande vågor.

Kajak
En kajak är en kanot med täckt ovansida med en eller flera sittbrunnar. Kajaken framförs med tvåbladig paddel och många kajaker har också ett roder som manövreras med fötterna.

Vilken kajak du bör köpa beror på i vilka vatten du vill paddla, hur långa färder du tänker göra och hur tränad kanotist du är. Kajakens längd och form avgör vilka typer av vatten den är bäst lämpad för.

För paddling i åar och sjöar passar en kajak med kort och grund köl, rund eller flat botten och stor sittbrunn. Den korta och grunda kölen gör kajaken lättsvängd och ger kontroll i vågor. Rund eller flat botten ger ökad manöverbarhet och stabilitet samt gör det lätt att gå ur och i kajaken.

För paddling i skärgården passar en kajak med utdragen köllinje, rund eller v-formad botten och liten sittbrunn. Utdragen köllinje ger kursstabilitet och snabbhet. Rund eller v-formad botten gör att kajaken ”vakar”, gungar med i hög sjö. V-formen ger minskad manöverbarhet och ställer större krav på tekniken hos paddlaren. Liten sittbrunn ger god kontakt mellan paddlare och kajak.

För paddling på havet passar en kajak med långt utdragen köllinje, v-formad botten och liten sittbrunn. En kajak med roder är mer lättsvängd än en kajak med skädda.

Säkerhet
”Trafikreglerna” på sjön är lika för alla typer av båtar. För kajak - och kanotpaddling gäller dock speciella förutsättningar. Ett sätt att öka möjligheten till upptäckt är att använda kläder med signalfärger, t ex en orange flytväst. Det är också bra att ha signalfärg på paddeln. Tar man ut kajaken kvällstid finns det inget krav på belysning men en pannlampa är ändå bra att ha med sig om det kommer båtar i närheten.

Hyra kanot
Över hela Sverige finns mer än hundra kanotcentraler som hyr ut kanoter. Många av dessa kanotcentraler arrangerar egna turer, har speciella paketerbjudanden och hyr ut all nödvändig utrustning.

Många av dessa kanotcentraler har ett avtal med Svenska Kanotförbundet, kallat Kanotvåg. Kanotcentraler med Kanotvågs-märket uppfyller vissa kvalitetskrav. För mer information, se www.kanot.com.

Föregående
Föregående

Segelbåt