Det trailerbara båtlivet

Trailerbara motorbåtar

De allra flesta mindre motorbåtar går att ha på trailer. Hur mycket båten får väga beror på din trailers lastkapacitet, vikten på dragbilen och vad den får dra samt vilken körkortsbehörighet du har. Det finns två olika sorters trailers, de med rullar (där båten rullar på hjul och rullar) och de så kallade float-ons (där båten lägger sig på längsgående stöd). Oftast är de med rullar lättare att hantera då de inte kräver samma lutning på sjösättningsrampen som en float-on behöver.

Fotograf: Bavia Yacht

Trailerbara segelbåtar

Idag finns det ett bra utbud av trailerbara segelbåtar för den som enkelt och snabbt vill förflytta sig mellan olika farvatten. En trailerbar båt har även andra fördelar jämfört med en vanlig segelbåt med fast köl. På de flesta av båtmodellerna kan man resa och ta ned masten själv utan hjälp av en mastkran. Trailerbara segelbåtar har antingen en sänkköl eller centerbord som reglerar båtens djupgående. Båtar med sänkköl behöver specialanpassade trailers medan de med centerbord oftast kan transporteras på en vanlig båttrailer. Den uppfällbara kölen eller centerbordet ger även fördelen av att man lättare kan hitta egna grunda ankringsplatser där inga vanliga kölbåtar kommer in.

En trailerbar segelbåt är ofta relativt spartansk i sitt grundutförande vilket också gör den billigare och mer lättskött att äga jämfört med en större båt. Många har kojplatser för upp till fyra personer och lämpar sig både för dagsutflykter och längre semestersegling.

Exempel på båttillverkare som erbjuder trailerbara segelbåtar är bland andra Beneteau, Dragonfly, Elan, Fabola, Hunter, Jeanneau, MacGregor, Maxus och Skippi.

Regler och körkort

Det är viktigt att tänka på vilka trafik- och körkortsregler som gäller när man kör med båt på trailer. Hur tung båt man får dra beror både på vilket körkort man har, vad dragbilen väger och får dra samt båttrailerns vikt och lastförmåga.
Klicka här för att läsa mer på Körkortsportalen.

Du kan även snabbt se vilka kombinationer av bil och registrerad båttrailer som är giltiga med hjälp av tjänsten Släpvagnskalkylatorn.
Klicka här för att komma till släpvagnskalkylatorn.

Vart finns sjösättningsramperna?

Runt hela kusten och vid sjöarna finns en mängd sjösättningsramper. Många är listade i till exempel:
Gästhamnsguiden
Svenska Rampregistret.
Båtramper.se

Det finns även en app som heter "Båtramp" att ladda mer på Appstore och Google Play.

En del är avgiftsfria, andra inte. Ett annat tips är att söka i olika nätforum för till exempel sportfiskare. Många båtklubbar och marinor har egna sjösättningsramper som man oftast mot en avgift kan få använda.

Se vår film med praktiska tips om upptagning här:

Att ha sin båt på trailer har flera fördelar. Det är enklare att förvara den, både sommar och vinter och det är enklare att byta och upptäcka nya farvatten. Det är främst lite mindre motor- och segelbåtar som passar att ha på trailer. Vikten, storleken och dess konstruktion avgör om det är möjligt.

Med båten på trailer behöver du ingen bryggplats, utan sjösätter bara när du vill använda den. Då behöver du ingen bottenfärg och vintertid är det lättare att hitta uppställningsplatser då man inte är beroende av en båtklubb, marina eller dylikt.

Det finns två kategorier av båttrailers. Dels de som är registrerade och dels så kallade båtvagnar, som inte är registrerade. En registrerad båttrailer måste besiktigas vartannat år, får framföras i upp till 80 km/h på allmän väg, har även belysning och en del har även bromsar. Denna typ av vagn passar bra om du måste förflytta båten längre sträckor. En båtvagn är oftast av enklare konstruktion och får nästan alltid inte framföras i mer än 40 km/h. Den behöver heller inte besiktigas och passar bäst för dem som endast behöver ta upp sin båt och göra en kort förflyttning.

Ska du köpa en trailer så tänk på att anpassa den efter båten. Är den för liten blir det farligt och olagligt, är den för stor blir hanteringen onödigt jobbig och den totala vikten kan bli för stor vilket gör ekipaget olagligt.

Behöver man en båttrailer bara för att sjö och torrsätta båten enstaka gånger per år kan det även bli mer ekonomiskt att hyra en trailer på exempelvis en bensinmack eller trailerfirma.

Föregående
Föregående

NYBÖRJARVIKEN

Nästa
Nästa

TEKNIK