SVEnSKA BÅTUNIONEN.

 

Billigare båtplatser.

I Sverige finns runt 1000 ideella båtklubbar, i allt från mindre hamnar och bryggor till rikstäckande klubbar med flera anläggningar. Genom att vara medlem i en ideell båtklubb kan du ofta få tillgång till båtplats, sjösättning, upptagning och vinterförvaring till lägre pris än på kommersiella marinor. Ibland har klubben också en verkstad för medlemmarna, en mastkran och annan gemensam utrustning som är bra att ha i båtlivet. För att det ska fungera får du räkna med att arbeta lite för klubben, kanske på arbets- och städdagar eller delta i styrelsearbetet i perioder. De ideella båtklubbarna är beroende av att medlemmarna ställer upp utan ersättning och efter förmåga.

 

VÄNNER, TIPS OCH UTBILDNING.

Det råder ett rikt socialt liv i de flesta båtklubbar med en varm och välkomnande atmosfär. I en båtklubb finns nästan alltid någon klubbkamrat att fråga, om hur det tekniska fungerar på en båt eller var du hittar smultronställena i din del av Sveriges fantastiska natur. Inom båtklubbarna ordnas också en mängd utbildningar och kurser, allt från seglarskolor och seglarläger för barn till navigations-, säkerhets- och miljöutbildningar.

FÖRBUND.

De flesta båtklubbar är med i regionala förbund
Regionalt organiseras de flesta båtklubbar i båtförbund. Det finns idag 24 båtförbund som tillsammans med två rikstäckande båtklubbar utgör riksorganisationen Svenska Båtunionen. Även många båtförbund håller utbildningar och båtklubbsdagar, för att utveckla medlemmarnas och klubbarnas förmågor inom båtliv och föreningsliv. Genom båtförbunden kan båtklubbarna hjälpas åt, till exempel med att underhålla farleder eller i kontakt med kommunerna i regionen.
Här hittar du de regionala båtförbunden:

Egen ö.

Många båtklubbar har en klubbholme, en egen eller delad ö där medlemmarna kan samlas med sina båtar. Ibland är ön ett utflyktsmål med klubbens egna midsommarfirande eller andra sociala evenemang. Ibland är den ett lämplig plats att lägga till för en natt på väg till eller från de stora äventyren i andra delar av skärgården, sjön eller havet. Vissa klubbar kanske bara har en eller flera klubbholmar att samlas i kring, och medlemmarna har sina båtar på egna bryggor eller på andra anläggningar i regionen.

180 000 medlemmar

En del av Europas största båtlivsorganisation
Svenska Båtunionen är Europas största båtlivsorganisation med 900 anslutna båtklubbar och över 180.000 medlemmar. Svenska Båtunionen hjälper klubbar med utbildningsmaterial, medlemssystem, försäkringar och ekonomiadministration bland mycket annat. Svenska Båtunionen driver också sajten Båtmiljö.se, samlingssidan för båtmiljö i Sverige.

Båtlivet och miljön

En välmående havs- och vattenmiljö är en förutsättning för svenskt båtliv. Det är självklart att ta maximal miljöhänsyn i alla lägen i båtlivet. Vår svenska havs- och insjönatur är unik och behöver skyddas. Genom att semestra på hemmaplan, välja båtar och underhållsprodukter som belastar miljön så lite som möjligt, köra försiktigt och segla, paddla eller ro, kan vi med gott samvete säga att båtlivet är i stor utsträckning hållbart friluftsliv. Visste du till exempel att trots att det finns 800.000 båtar i Sverige och att 2,2 miljoner svenskar redan utövar båtliv, står fritidsbåtarna för endast 3,5 promille av Sveriges utsläpp av koldioxid? Naturligtvis arbetar branschen och organisationerna bakom Upplev Båtlivet för att även dessa promillen ska minskas. Det borde finnas potential att gå mot noll, eller hur? 
Läs mer om utsläpp från båtlivet: KLICKA HÄR!

Båtmiljö.se

På sajten Båtmiljö.se har vi samlat kunskap, tips och råd om båtlivets miljöpåverkan och hur du kan minska det ännu mer.
Du hittar sidan här: KLICKA HÄR!

Länkar

Svenska Båtunionens hemsida: KLICKA HÄR!

Tidningen Båtliv: KLICKA HÄR!

Tips och råd om båtlivets miljöpåverkan: KLICKA HÄR!

Tidningen båtliv.

Svenska Båtunionen ger också ut en av världens största båttidningar, tidningen Båtliv. Båtliv kan du läsa digitalt men det bästa är att gå med i en båtklubb nära dig, då får du oftast Båtliv utan extra kostnad.