Sjösättningstips
När det är dags att lägga båten i sjön för en efterlängtad båtsäsong finns en del saker som är bra att tänka på.
• Se över bränsleledningar och byt bränslefilter för att undvika motorstopp. Har du en dieselmotor så kontrollera att det inte skett någon bakterietillväxt i tanken. Ha alltid med ett bränslefilter i reserv under båtturen.
• Ge motor och drev den service som behövs. Gör olje- och filterbyte, om möjligt kontrollera impellern som ger kylning och byt vid behov.
• Kontrollera och vid behov byt anoderna som ofta
sitter på drevet, skrovet och propelleraxeln. Det är zinkanoder för saltvatten, aluminium för bräckt vatten och magneisum för insjöar.
• Se till att batterierna är fulladdade, att de finns tillräckligt med batterivatten och att det inte finns oxid på anslutningarna.
• Har du en segelbåt så kontrollera mast och stag/vant. Titta noga efter rost, oxidation och sprickor där olika material möts och vid stagens/vantens infästning i vantskruvarna.
• Skydda plastbåtens skrovsidor och överbyggnad med vax. Är ytan matt kan man behöva använda ett starkare polermedel, lyssna med din handlare vad de rekommenderar.
• Ett obehandlat teakdäck kan tvättas med mjuk borste, varmt vatten och diskmedel. Borsta tvärs fibrerna för att inte slita på däcket onödigt mycket.
• Kontrollera att skrovgenomföringarna går lätt att stänga och öppna samt att slangarna är fräscha och sitter fast ordentligt med dubbla slangklämmor. Kontrollera även andra hål som gjorts i botten för till exempel givare till ekolod och logg.
• Finns det gasolflaska ombord så kontrollera slangar, ventiler och anslutningar med läckspray. Slangar bör bytas efter max fem år. Sätt gärna in ett gasollarm.
• Tampar och skot kan oftast tvättas i maskin för att de ska bli rena och mjuka att handskas med.
• Vill du måla din botten finns den nya godkända färger att använda. Hör med din handlare vilken färg som passar och är tillåten för din båt. Tänk på att det finns särskilt anpassade färger för aluminiumbåtar. Vill du inte måla botten finns det andra metoder för att hålla den ren som båtbottentvättar, spolplattor, skyddsdukar, lyftar och ramper, handborstar med mera.
• Har du inte kunskap eller tid att vårrusta båten själv så finns det många företag som kan hjälpa dig. Hitta serviceverkstad här.
Välj rätt båtbottenfärg
Gör Dig Redo för Båtsäsongen - Undvik Vanliga Misstag
Båtsäsongen står för dörren och det är dags att väcka båten ur vinterdvalan. Noggranna förberedelser inför sjösättningen kan göra hela skillnaden för en lyckad båtsäsong. Med rätt förberedelser kan du se fram emot säkra och njutbara dagar på vattnet utan oväntade kostnader och problem. Innan du kastar loss och ger dig ut på öppet vatten, finns det några vanliga misstag som du bör undvika för att säkra en problemfri säsong. Följ dessa råd för att undvika vanliga misstag.
Förberedelser inför Sjösättningen
Sjösättningen är en efterlängtad tid för alla båtentusiaster. Efter en lång vinter kan ivern att komma ut på vattnet leda till att man förbiser viktiga förberedelser. Att hoppa över dessa steg kan dock leda till dyra och farliga problem längre fram.
När man längtar efter att få komma ut med båten igen är det lätt att missa viktiga kontroller. Många nya båtägare försummar att inspektera motorns skick eller kontrollera skrovet för skador. Även om det kan verka som onödigt arbete, kan det spara både pengar och besvär senare. Att ta sig tid för dessa inspektioner före sjösättning är avgörande för en säker och njutbar båtsäsong.
Varje Detalj Räknas
Varje detalj spelar en avgörande roll vid sjösättningen för att dina turer ska bli så smidiga och säkra som möjligt. Kontrollera att motorn fungerar perfekt och att skrovet är intakt.
Trots att det är frestande att direkt ge sig ut på vattnet, måste du tänka på att mycket kan ha förändrats under vintern. Tidigare rutter kan ha förändrats, vilket gör det viktigt att prioritera säkerhet och noggrann navigation. En rapport från Skipperi, Nordens största båtdelningstjänst, visar att svenska båtförare, särskilt de med 1–3 års erfarenhet, går på grund 90 procent oftare än sina finska och 30 procent oftare än sina norska kollegor.
Att regelbundet uppdatera sjökortet är essentiellt eftersom förändringar i våra vatten kan öka risken för grundstötningar. Det är också kritiskt att hålla koll på aktuellt vattenstånd. Vid lågt vatten kan tidigare säkra rutter bli farliga, vilket kräver att du följer uppdaterade sjökort och väljer farleder där vattendjupet är tillräckligt.
Viktiga Tips inför Sjösättningen
Inspektera motorn:
Ge motorn en grundlig genomgång innan du sjösätter. Tänk på den som båtens hjärta – om den inte är i toppskick kan det bli problematiskt. Kontrollera oljan, byt växelhusolja och säkerställ att motorn startar och kyler som den ska innan du transporterar båten till sjösättningsrampen.
Kontrollera tätheten:
En båt bör förstås vara tät! En liten läcka kan snabbt bli ett stort problem. Inspektera skrovet och alla genomföringar noggrant innan sjösättningen. Efter sjösättningen, kontrollera omedelbart båten för eventuella läckor i alla luckor och utrymmen innan du ger dig ut på vattnet. Glöm inte att säkra dyvikan!
Regelbundet underhåll:
För att båten ska fungera optimalt krävs regelbundet underhåll. Utför underhållsåtgärder under vintern för att undvika oväntade problem när det är dags för sjösättning. Byt olja, kontrollera batteriet och se över allt som kan behöva uppmärksamhet. Detta säkerställer en smidigare och tryggare upplevelse på vattnet.
Kontrollera elektriska system:
Se till att alla elektriska system ombord fungerar korrekt. Kontrollera batteriet, kablar och anslutningar. Byt ut gamla eller skadade kablar och se till att alla lampor och elektroniska enheter är i gott skick.
Förbered säkerhetsutrustningen:
Kontrollera att alla nödvändiga säkerhetsutrustningar, som flytvästar, första hjälpen-låda, nödsignaler och brandsläckare, är ombord och i gott skick. Se till att alla ombord vet var utrustningen finns och hur den används.
Testa styrsystemet:
Innan sjösättning är det viktigt att testa styrsystemet. Kontrollera att rodret och styrkablarna fungerar smidigt och utan motstånd.
Kontrollera bränslesystemet:
Inspektera bränsletanken, slangar och anslutningar för eventuella läckor eller skador. Se till att bränslesystemet är rent och att bränslet är fräscht.
Rengör och vaxa skrovet:
Att rengöra och vaxa skrovet innan sjösättningen skyddar det mot alger och annan påväxt, vilket förbättrar båtens prestanda och effektivitet.
Planera och organisera:
Förbered alla nödvändiga dokument och verktyg. Ha din båtförsäkring, registreringspapper och navigationsutrustning redo. Planera din första tur och se till att du har allt du behöver ombord.
Passa på att uppdatera båtens utrustning:
Passa på att uppdatera din båt med nya tillbehör innan säsongen startar så blir det extra roligt att åka båt. Kanske är det dags för nya segel, trimplan, fräscha rep eller att investera i modern navigationsutrustning som plotter och ekolod om båten inte har det. Ny utrustning förbättra ofta både säkerhet och körupplevelse.
Säkerhetsutrustning:
Utöver flytvästar, se till att ha en välfylld första hjälpen-låda, nödsignaler och en brandsläckare ombord. En VHF-radio kan också vara ovärderlig för att hålla kontakten med land och andra båtar.
Miljömedvetenhet:
Ta hand om vår vackra miljö genom att använda miljövänliga båtprodukter. Är det inte dags att byta ut den där tvåtaktaren och börja använda en giftfri båtbottenfärg?